Een museum, museumwinkel en horeca met daarboven appartementen

Vastgoed VBN


Even voorstellen

Vastgoed VBN is een regionaal opererende ondernemer in vastgoed. Zij doet dit op bescheiden schaal waarbij de liefde voor cultuurhistorie en bijzondere architectuur de belangrijkste drijfveer zijn. Duurzaamheid en architectonische kwaliteit zijn daarom onze kernwaarden. De voor Deventer meest relevante voorbeelden uit onze portefeuille zijn de uit 1880 daterende Deventer Buitensociëteit en de door I’M Architecten ontworpen tweelinggebouwen waar o.a. Dierenkliniek Deventer en sport- en gezondheidscentrum Fitland gevestigd zijn. Als lokale speler weten wij wat er speelt en leeft in de stad en onder haar inwoners. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en ruimte bieden aan mensen met een hulpvraag is voor ons een vanzelfsprekendheid. De opdracht krijgen om te zoeken naar een nieuwe invulling van de oude bibliotheek biedt een prachtige uitdaging, maar brengt ook een plicht met zich mee. Een plicht om recht te doen aan de historie van het pand en haar omgeving en de wens van de inwoners van Deventer.

Mogelijkheden

Veel is mogelijk in de “oude bieb”. Horeca, winkels, woningen en cultuur, alles kan! Maar .....niet alles is wenselijk. Waarmee bewijs je de stad en haar inwoners een dienst ? Deventer wil en moet een stap voorwaarts maken, maar op meer van hetzelfde zit de stad niet te wachten. Maar waarop wacht Deventer dan wel....?

Onze visie

Wij zijn van mening dat in een combinatie van mogelijkheden , een museale invulling leidend moet zijn. Een eigentijds museum met een vaste Deventer collectie, maar ook met ruimte voor wisselende tentoonstellingen die steeds weer een nieuw publiek trekken. Natuurlijk past hier een winkel en passende horeca bij. Als tweede pijler van het project zal een aantal appartementen worden gerealiseerd welke voorzien in een lokale behoefte. En natuurlijk zijn deze energie-neutraal! Met deze invulling geven wij de stad een culturele impuls met behoud en zelfs versterking van de historische waarden van het gebouw en haar omgeving.

Architectuur en duurzaamheid

Naast een passende invulling van de “bieb” wordt veel aandacht besteed aan architectuur en duurzaamheid. Belangrijk uitganspunt van ons plan is een opwaardering van de Kleine Overstraat. Waar de entree van deze straat nu nog weinig aantrekkelijk is willen wij door gevels te realiseren in de korrelgrootte en stijl van klassieke panden in de Kleine Overstraat, de straat weer uitnodigend maken. Gewoon weer gezellig dus! Kortom, een plan dat goed is voor de stad én haar inwoners!

Animatiefilm van het plan


Naar een Youtubefilmpje over het plan

Bijlagen

  1. Uitgebreide omschrijving van het plan (pdf)
  2. Technische onderbouwing (vlekkenplan)(pdf)


Terug naar het overzicht met alle plannen